20 Şubat 2011

Frida Kahlo sergisi ve Beyoğlunda bir güzel öğle sonrası...












Frida Kahlo aslında baba tarafından Alman olsa da Meksikalı bir ressam. (Geçtiğimiz) Yüzyılın başlarında doğmuş. Bir zamanlar (şimdiler nedense bu güzel hobiye ayıracak vakit bulamıyor) biyografi koleksiyoneri olan annemin ilk olarak 90'larda dikkatini çekmiş. Afa Kadın yayınları serisinden, hakkında hiçbirşey bilmeden kitabını aldığı Frida Kahlo'ya annem o günlerde hayranlık geliştirmiş.

Son derece şanssız bir kaza sonucunda ilk genclik yıllarında 2 sene kadar yataga baglı kalan Frida, babasının yatağının tepesine astığı boy aynası ve eline tutuşturdugu boya kalemleri sayesinde kısa zamanda Meksika'nın ve ardından dünyanın sayılı ressamları arasına girmiş.

Frida'nın ressamlı macerasında ölümsüz aşkı ve sevgilisi ünlü ressam Diego Riviera'nın da katkısı hafifsenmeycek kadar çok.




Aslında güzel olmamanın ötesinde neredeyse çirkin sayılacak bir yüze ve bedene sahip olan Diego, Frida'nın yerlere göklere sığdıramadığı bir aşkın tek kahramanı olma şansına sahip olmuş.

Frida adlarındaki harf sayısları tutsun diye adını değiştirip (aslında Frieda) resimlerinde kucağına aldığı, ya da tek düşüncem sensin dercesine alnının orta yerine çizdiği Diego için kelimenin tam anlamıyla yanmış tutuşmuş.

Ancak öte yandan ilişkileri süresince her ikisi de başka insanları hayatlarına almaya devam etmişler.

Temelde izlenimci ressamların hayranı olan annem, kategorisini naif ve sürrealist olarak (nacizane) belirleyebildigi Frida'ya karsı hayranlığının tam sebebini belirleyemiyor.

Ancak ölümsüz bir ismin fırça darbelerine yakından bakabilmenin çok mutluluk verici olduğunu düşünüyor.

İşte bu nedenin peşinde bir cumartesimizi Pera Müzesinde geçirdik.

Çünkü annem ne bir daha Frida ile Diego'nun sergisi buraya gelir, ne de biz Meksika'ya gideriz dedi...

Bunlar da Diego'dan

2 yorum:

nihavent renkler dedi ki...

bende bıyıklı bir resmimi yapayım bari :)) şaka bir yana diegonun resimleri daha mı güzel ne? resimin terapi edici etkisinin bir kanıtı frida bir kanıtı benim..

Adsız dedi ki...

Yalnızca anne, bebek ve çocuk ürünlerine özel indirim fırsatlarını yayınlayan yeni bir web sitesi yayına başladı. www.cocukindirimi.com adresinden yayın yapan siteyi incelemenizi tavsiye ederim, sizin için de uygun indirimli ürün ve fırsatlar olabilir...